Det lilla bryggeriet med det högklassiga ölet 

Kinnekulle Bryggeri grundades 2002 i Forshem på Kinnekulle.  På Brunnsgården, det gamla prästbostället, fanns ett äldre uthus som byggdes om till ett litet mikrobryggeri. På den tiden var processen att starta ett byggeri väldigt omständligt, med tillståndsprövningar från ett flertal myndigheter, ett faktum som säkert bidrog till att antalet bryggerier i Sverige var nere i ett tiotal. Idag finns ca 400 bryggerier. 

Redan från start var ambitionen att brygga ett hantverksmässigt och förstklassigt öl där kvalitet prioriterades framför kvantitet.  

I samband med uppstarten konsulterades Sveriges främsta bryggare, Håkan Lundgren, flerfaldig Svensk bryggerimästare. Håkan bidrog med sin erfarenhet och kunnande de första åren då bryggeriet byggdes upp och de första ölen från Bryggeriet såg dagens ljus. Bryggeriets första öl fick namnet Forshems Ale, ett öl som Håkan Lundgren är upphovsman till, är fortfarande ett av våra mest uppskattade öl. 

Genom åren har ett tiotal olika ölsorter bryggts och sålts på främst restauranger och pubar. Öl från Kinnekulle Bryggeri har bl.a. funnits i kranarna på några av Bishop Arms pubar i Sverige. År 2010 firade Stockholm att det var 800 år sedan stadens grundare, Birger Jarl, föddes. Kinnekulle Bryggeri fick uppdraget att brygga ett öl till jubileet som firades med en stor bankett i Skänninge / Östergötland. 800 flaskor bryggdes och numrerades. Ölet, en mörk fyllig ale fick naturligtvis namnet Birger Jarl

De första 15 åren fanns bryggeriet på Brunnsgården i Forshem, men i samband med att fastigheten såldes plockades bryggeriet ner och sökandet efter en ny lokal tog sin början. 

Letandet efter en ny lokal drog ut på tiden och eftersom efterfrågan från befintliga kunder skulle kunna tillgodoses, togs en kontakt med Hans Skan på Värmlands brygghus i Kristinehamn. Efter en lyckad provbryggning beslutade styrelsen för Kinnekulle Bryggeri att tills vidare brygga våra öl i Kristinehamn, något som visat sig vara ett klokt beslut. 

Värmlands Brygghus brygger våra öl enligt våra egna beprövade recept, resultatet har varit över förväntan. Vi har även uppnått ett flertal andra positiva effekter. Hållbarheten har kunnat förlängas tack vare en helt sluten bryggeriprocess, dessutom har vi fått möjlighet att tappa ölen inte bara på flaska utan även på burk och fat. Samarbetet med Värmlands Brygghus har även resulterat i att vi idag kan erbjuda ett alkoholfritt öl, Kinnekulle Bryggeri Alkoholfri Lager